GIDA İNTOLERANS TESTİ - ReneSante Clinic | Diyetisyen - Bölgesel Zayıflama |

Blog

GIDA İNTOLERANS TESTİ

Gıda intolerans testi nedir?

Gıda intolerans testi hangi besinlere karşı hassasiyetinizin olduğunuzu öğrenmeye yardımcı olan bir testtir. Çoğunlukla gıda alerjisi ile karıştırılan gıda intoleransı, alerjiye nazaran farklılıklar içerir.

Gıda intoleransı (duyarlılığı) nedir?

Besin duyarlılığı, tükettiğimiz gıdaların sindirilememesi veya sindirim aşamasında bağırsaklarımızda oluşan doku harabiyetine bağlı olarak bağırsak bariyerinin bozulması sebebiyle gıdalara veya gıdalarda bulunan katkı maddelerine, ağır metallere ve boya gibi toksik maddelere karşı sindirim sistemimizin verdiği inflamatuar (iltihabi) bir yanıttır.

Toplumlarda her beş kişiden birinin gıda intoleransına bağlı şikayetleri hayat boyu yaşadığı, çoğu zamanda hastalığa özgü bir durum olmadığından gözden kaçtığı bilinmektedir. Daha önce tüketilmemiş bir gıda vücuda alındığında, IgG1 antikorları vücudun besine ilk yanıtını oluşturur. İntoleransa neden olan gıdanın tüketimini takiben saatler içinde duyarlılık gelişir, bağırsak geçirgenliği bozulur, sonuç olarak immun sistem daha fazla antijenik yapıyla temasa geçer. Tekrarlayan antijen (gıda maddesi) maruziyetinde ise IgG1 sınıfı antikorlar IgG4’e dönüşürler. Yapılan klinik bir çalışmada, inek sütü intoleransı olan hasta grubunda intolerans olmayanlara oranla daha yüksek düzeyde laktoglobuline karşı spesifik IgG4 antikoru saptanmıştır.

İntoleransı ile alerji aynı şeyler mi?

Günlük kullanımda gıda intoleransı çoğunlukla gıda alerjisi ile karıştırılır. Gıda intoleransı, IgE salınımı ile ilgili olmadığı gibi bir alerji hastalığı da değildir. Gıda intoleransı ile alerjinin bulgularını ve semptomlarını ayırmak birbirine benzerliğinden dolayı zor olabilir.

Sıklıkla karıştırılan gıda intoleransı ve gıda alerjisi aynı kavramlar değildir

Diyetisyen Furkan Okyay
Besin intoleransı ile besin alerjisinin nasıl ayırt edebilirim?

Aradaki en büyük fark; gıda alerjileri immun sistemi tetiklerken gıda intoleransının böyle bir etkisi yoktur. Bazı kişiler belirli gıdaları yedikten sonra hazımsızlık problemlerinden yakınır. Ancak bu kişilerde immun sistem reaktivasyonu olmaz, histamin yanıtı gelişmez.

Besin alerjisinde, vücut bazı besinlerde bulunan alerjenlerle savaşmak için spesifik IgE antikorları üretir. Besinin sonraki tüketiminde, immun sistemde histamin salınımıyla bir immun yanıt başlar. Gıda intoleransından IgG4 aracılı gecikmiş Tip IV bağışık yanıt sorumludur. IgG4 etkisini ancak çok yüksek düzeylerde gösterir. Düşük düzeylerde herhangi bir etkisi görülmezken, yüksek plazma düzeylerinde histamin yanıtına yol açmakta ve böylece psödoalerjik semptomların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Alerji reaksiyonları çok çeşitli ve belirgindir. Çoğunlukla döküntü, kaşıntı ya da solunum sistemi problemleri görülür. Bazen ölümcül reaksiyonlar dahi gelişebilir. Gıda intoleransı olan kişilerde semptomlar çoğu zaman belirsiz ve aynı zamanda çok çeşitlidir. Bireyler genellikle kendilerini hasta gibi hissetmekten, şişkinlikten ve sürekli yorgun olmaktan söz ederler. Yakınmalar migrenden öksürüğe, gaz sancısından mide ağrısına kadar değişkenlik gösterir.

Bir diğer farklılık ise gıda alerjisinde bulgular rahatsız edici gıda içeriğinin alınmasından sonra dakikalar içinde ortaya çıkabilir. Saatlerce ya da günlerce sürebilir. Bazı vakalarda semptomların gelişmesi 48 saati bulabilir. Gıda intoleransında ortaya çıkan semptomlar, alerjik reaksiyonlara göre daha uzun sürede belirginleşir.

Alerjik reaksiyonlarda, çok düşük dozlarda alınan gıdalara karşı bile reaksiyon gelişebilir. Oysaki gıda intoleransında az miktarlarda alınan gıdalarda çok belirgin etkiler görülmez. İntolerans gelişimi gıdanın miktarı arttıkça yakınmaların şiddeti artar.

Bazı kişilerin çok sayıda gıdaya intoleransı olduğundan aslında gıda intoleransına dayalı yakınmalar hekimler tarafından kronik hastalık gibi değerlendirilebilir. Gıda intoleransı, gıda allerjisinden çok daha fazla sayıda kişiyi etkilemektedir.

Gıda intoleransının sık rastlanan semptomları nelerdir?

İntolerans testini nasıl yaptırabilirim, sonuçlar ne zaman çıkıyor?

Kliniğimize geldiğiniz zaman parmak ucundan kan örneğinizi alıyoruz. Laboratuvara ilettiğimiz kan örneğiniz klasik antikor testlerinden farklı olarak, biyofiziksel parametreler incelenerek yapılıyor. Test sonucunuz rutin biyokimyasal test sonuçlarına göre farklılıklar içerebiliyor. Yoğunluğa göre değişmekle beraber ortalama 7-10 gün içerisinde sonuçlarınız çıkmış oluyor.

Kaç yaşından itibaren uygulayabiliriz, bebeklerde test yaptırabilir miyim?

Testi için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Bebeğinizde ek gıdaya başlamanızla beraber intolerans şüpheniz var ise test yaptırabilirsiniz.

İntolerans testinde hangi gıdalara bakabiliriz?

Besin intolerans testinde muhtemel alerjen gıdalara ek olarak, virüs, bakteri, parazit, kimyasal madde, gıda katkı maddeleri ve ağır metaller gibi 6.400 maddeyi taramaya yardımcı olur.

  • Ev tozu akarı, ofis tozu, polenler, kedi tüyü & köpek tüyü alerjisi, güneş alerjisi…
  • İnek sütü, buğday, şeker, yumurta, çilek, histamin.
  • Herpes, kilo almaya yol açan Adenovirüs 36, Epstein-Barr Virüs EBV.
  • Bağışıklık sistemini yoran Candida Albicans, Aspergillus küf mantarı.
  • Mycobacterium, camplobacteri.
  • Kıl kurdu oxyuris, akciğer kelebeği, fasciolopsis.
  • Formaldehit, benzin türevleri, temizlik maddeleri.
  • Parfümlerin vücudumuza yüklediği alüminyum, amalgam dolgu kaynaklı cıva.
  • E310, E339, E340, E620.
Test sonrasında ne yapmam gerekiyor?

Sonuçlarınız çıktıktan sonra kliniğimizde sonucunuzu yorumluyoruz. Sonucunuza göre intolerans semptomlarını gidermek için eliminasyon diyeti uygulayabilirsiniz.

Diyetisyen Furkan OKYAY
Diyetisyen

Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik mezunu. Öğrenim süresince Porta Üniversitesinde öğrenci değişim programı ile eğitim aldı. Halan eğitim hayatına İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Yüksek Lisans programı ile devam etmekte.

  • 4 + 41 =

Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir